Vijf tips om samen te wonen zonder zorgen

 • Vijf tips om samen te wonen zonder zorgen

   

  Elke twintiger en dertiger die ooit naar Friends heeft gekeken, heeft het vast en zeker al overwogen: samenwonen met vrienden. Niet alleen een huis delen met mensen die je kent, zit in de lift. Ook samenwonen met wildvreemden wordt steeds meer gedaan. Het wordt gezien als een manier om geld te sparen voor de aankoop van een eigen woonst, of gewoon als tussenstap naar het echt alleen gaan wonen. Op websites zoals samenhuizen.be staan honderden dergelijke zoekertjes.

  Een woning delen, of dat nu met vrienden of vreemden is, is echter niet zonder gevaren.

  Met deze vijf tips kan je je alvast wat beter indekken:

  1. Een roommate is tof… tot hij schulden heeft.
   Wanneer meerdere mensen op één adres gedomicilieerd zijn, gaat de wet er van uit dat alle goederen op dat adres van iedereen zijn. Dat betekent dat de gerechtsdeurwaarder alle goederen in beslag kan nemen, wanneer een van de woningdelers schulden heeft. Denk dus goed na voor je met iemand gaat samenwonen.
  2. Informeer je over de financiële situatie van je huisgenoten.
   Doe even heel onbelgisch, en leg de loonbrieven op tafel.
  3. Zet elke huurder mee op het huurcontract & laat je schrappen uit het contract als je vertrekt.
   Zo is iedereen mee verantwoordelijk voor het betalen van de huur. Door je te laten schrappen van het contract als je vertrekt, vermijd je problemen als de huur later niet meer wordt betaald door de bewoners die in het huis zijn gebleven. Wanneer de huur niet betaald wordt, kan iedereen die op het huurcontract staat aangesproken worden om de volledige achterstand te betalen. Stel dat de gerechtsdeurwaarder bij jou alle achterstallige huur komt innen (bijvoorbeeld omdat jij het meeste geld verdient), dan zal jij zelf een rechtszaak moeten aanspannen tegen jouw voormalige huisgenoten om hun deel terug te vorderen. Daarom is het dus van uiterst belang om je uit het contract te laten schrappen, zodra je de woonst verlaat.
  4. Open een gemeenschappelijke rekening.
   Door de huur en vaste kosten via een gemeenschappelijke rekening te betalen, kan iedereen altijd controleren of iedereen zijn steentje bijdraagt en of alles correct betaald wordt.
  5. Bewaar facturen, aankoopbewijzen en rekeninguittreksels.
   Als een van je huisgenoten toch schulden heeft, kan de gerechtsdeurwaarder langskomen. Dan moet jij kunnen bewijzen voor de beslagrechter welke goederen van jou zijn, zodat zij (in het allerslechtste geval) bij een openbare verkoop niet verkocht kunnen worden om andermans schuldenput te dempen.

   

  Comments are closed.